Het nieuwe samenkomen

Ondernemers in de stad leerden de afgelopen tijd om te gaan met de 1,5-metereconomie. Met een aangepaste bedrijfsvoering kan regio Haarlem de zakelijke bezoeker weer veilig ontvangen zónder dat de gastvrijheid daarmee in het geding komt. Hieronder tref je meer informatie over de huidige maatregelen voor de zakelijke markt in Haarlem en Nederland.

Op basis van de persconferentie (13 oktober)

 • De landelijke norm voor gezelschappen luidt; ontvang maximaal 3 personen per dag.
 • In binnenruimtes waar mensen zitten geldt een maximum aantal personen van 30.
 • Voor groepen buiten geldt een maximum van 4 personen of 1 huishouden.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. (uitgezonderd: hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check).
 • Op zogenaamde doorstroomlocaties (bijvoorbeeld monumenten, bibliotheken en musea) geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak met uitzondering van detailhandel en markten voor levensmiddelen.
 • Winkels in de detailhandel sluiten uiterlijk om 20:00 uur. Koopavonden worden afgeschaft.
 • Tussen 20:00 uur – 07:00 uur wordt er geen alcohol of softdrugs meer verkocht of bezorgd.
 • Het is niet toegestaan om tussen 20:00 uur en 07:00 uur alcohol of softdrugs op zak te hebben of te nuttigen in de openbare ruimte.
 • Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand en alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn niet toegestaan.
 • Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club toegestaan.
 • Naast de sportkantines zijn ook douches en kleedkamers gesloten.
 • Reis zo min mogelijk.

Mondkapjes:

 • Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV.
 • In het voorgetzet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO) draagt iedereen een mondkapje buiten de les.

Videoreeks - ‘Het nieuwe samenkomen voor de vergader- en congresmarkt’

Om de congres- en vergadermarkt te laten zien dat de zakelijke bezoeker weer veilig bijeen kan komen in de regio Haarlem, heeft het Haarlem Convention Bureau een videoreeks gemaakt. Deze video’s zijn hieronder terug te zien.

Interview Boutiquehotel Staats
Claudia van den Berg van Boutiquehotel Staats geeft aan dat hun vergaderfaciliteiten en 21 hotelkamers de laatste tijd weer vaker geboekt worden door zakelijke bezoekers: ‘Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die hun medewerkers na al dat videobellen en thuiswerken weer eens bij elkaar willen halen om zo het nuttige met het aangename te verenigen.'

Bekijk de video waarin Claudia vertelt over zakelijk bijeenkomen in de 1,5-metermaatschappij en haar blik op de toekomst.

Interview Vooges Centraal
Rolf Vooges exploiteert behalve Vooges Centraal (achter NS-station in Haarlem) ook een strandpaviljoen in Zandvoort en weet, mede vanwege het veranderlijke Nederlandse weer, wel wat flexibel ondernemen is: ‘Hollen of stilstaan. Maar helemáál stilstaan heb ik nog nooit meegemaakt.’ Nu Vooges binnen de 1,5-metereconomie weer draait, doet hij dat met verve.

Bekijk de video waarin Rolf vertelt over zakelijk bijeenkomen in de 1,5-metermaatschappij en zijn blik op de toekomst.

Interview Van der Valk Hotel Haarlem
Niels Piscaer van Van der Valk Hotel Haarlem is na een enorme verbouwing helemaal klaar om de zakelijke bezoeker te ontvangen. Met maar liefst 20 zalen, desgewenst in combinatie met 314 hotelkamers en nog eens 378 plaatsen in het restaurant, is het congreshotel gereed om te draaien.

Bekijk de video waarin Niels vertelt over zakelijk bijeenkomen in de 1,5-metermaatschappij en zijn blik op de toekomst.