Haarlemse congreslocaties klaar voor de zakelijke markt

‘We willen laten zien dat bijeenkomen veilig en tegelijkertijd gastvrij kan’

Ondernemers in de stad leerde om te gaan met de 1,5 metereconomie en dat geldt ook voor locaties die zich richten op vergaderingen, evenementen en congressen. Met een aangepaste bedrijfsvoering kan regio Haarlem de zakelijke bezoeker weer veilig ontvangen zónder dat de gastvrijheid daarmee in het geding komt. Het Haarlem Convention Bureau heeft lokale ondernemers Rolf Vooges, Niels Piscaer en Claudia van den Berg in een interview gevraagd hoe zij omgaan met de huidige situatie en welke maatregelen zij hebben toegepast in hun bedrijven.

Vooges Centraal
Rolf Vooges exploiteert behalve Vooges Centraal (achter NS-station in Haarlem) ook een strandpaviljoen in Zandvoort en weet, mede vanwege het veranderlijke Nederlandse weer, wel wat flexibel ondernemen is: ‘Hollen of stilstaan. Maar helemáál stilstaan heb ik nog nooit meegemaakt.’ Nu Vooges binnen de 1,5 metereconomie weer draait, doet hij dat met verve. In Vooges Centraal is plek voor groepen tot pakweg 80 mensen. Zowel het grote restaurant als de aangrenzende kantoor- en vergadervoorzieningen van Frame Offices zijn conform de RIVM-regels opnieuw ingedeeld en kunnen op allerlei manieren worden gebruikt. Om maar eens iets te noemen: eerst een zakelijke bespreking, daarna een borrel en aansluitend dineren. Groot voordeel: Vooges Centraal ligt nog net niet óp NS-station Haarlem. Met de bus, trein, ov-fiets en een parkeergarage voor de deur.

Boutiquehotel Staats
Claudia van den Berg van Boutiquehotel Staats geeft aan dat hun vergaderfaciliteiten en 21 hotelkamers de laatste tijd weer vaker geboekt worden door zakelijke bezoekers: ‘Er zijn bijvoorbeeld bedrijven die hun medewerkers na al dat videobellen en thuiswerken weer eens bij elkaar willen halen om zo het nuttige met het aangename te verenigen. Dat kan bij Staats mede dankzij de samenwerking met de buren van restaurant De Ripper prima.’ Uiteraard heeft ook Claudia van den Berg bedrijfsmatig de bakens verzet en haar bedrijf ingericht op de 1,5 metereconomie. Maar één ding veranderde niet: ‘Uitstralen dat iedereen meer dan welkom is. Laten zien wat er wél kan!”        

Van der Valk Hotel Haarlem
Niels Piscaer van Van der Valk Hotel Haarlem was na een enorme verbouwing helemaal klaar voor de zakelijke bezoeker. Met maar liefst 20 zalen, desgewenst in combinatie met 314 hotelkamers en nog eens 378 plaatsen in het restaurant, is het congreshotel in gereedheid om te draaien. Piscaer en zijn circa 130 collega’s staan klaar op 1,5 meter. Een groot voordeel is dat de zakelijke klant bij Van der Valk Hotel Haarlem veel ruimte heeft: ‘We kunnen groepen in alle soorten en maten gescheiden van elkaar faciliteren. Van tientallen tot honderden personen. Of het nu om de zalen, horeca, toiletten, bar of de entree gaat, niemand loopt elkaar in de weg. De routing kan op elk moment worden aangepast.’     

Haarlem Convention Bureau
Volgens Nathalie Schuurbiers, Manager van het Haarlem Convention Bureau, is het van groot belang om de congres- en vergadermarkt te laten zien dat de zakelijke bezoeker weer veilig bijeen kan komen in Haarlem. ‘Wetende dat congressen een aanlooptijd hebben van een jaar tot anderhalf jaar, is dit hét moment om zakelijk Haarlem optimaal te profileren. Wij doen dat onder meer door lokale ondernemers het podium te geven middels inspirerende interviews waarin zij vertellen over zakelijk bijeenkomen in de 1,5 meter maatschappij en hun blik op de toekomst. Bekijk hier de drie video’s waarin Vooges Centraal, Boutiquehotel Staats en Van der Valk Hotel Haarlem hun verhaal delen.